Indhold
Generelle regler
Følgende regler gælder når man skal søge i GeoEnviron.
- Man skal være i søgetilstand
- Der kan søges i (stort set) alle valgbare felter
- Søgningen skelner ikke mellem store og små bogstaver
- Der kan krydssøges i flere felter samtidigt
- Søgningen i registreringsmodulerne fremhenter de lokaliteter, der matcher søgekriterierne
- De fundne lokaliteter vises på en liste i et oversigtsvindue
- Fundne lokaliteter vises med deres fulde registrering
- Antallet af fundne lokaliteter vises øverst i højre hjørne og nederst til venstre i modulet efter søgningen
Søgetilstand
Når man åbner et modul i GeoEnviron, vil det automatisk være i søgetilstand. Dette er angivet både i toppen af modulet og ude i venstre side i oversigten.
Er man inde på en lokalitet og vil skifte til søgetilstand, skal man klikke på knappen , ude i højre side af skærmbilledet.
Er man i søgestilstand, vil knappen være ændret til
. Ønsker man at afslutte søgetilstand skal man klikke på sidstnævnte.
Hent søgeresultater
I GeoEnviron foretages selve søgningen ved at klikke på ude i højre side.
Klikker man på uden at angive nogle søgekriterier, vil man fremhente alle lokaliteter i det pågældende modul.
Skal man foretage en specifik søgning, indtaster man søgekriterierne i de pågældende felter, og klikker derefter på .
Søgeresultater
Når man søger i GeoEnviron, søger man efter lokaliteter (hovedposter) der opfylder de indtastede søgekriterier. Resultaterne af søgningen vises i form af en liste (oversigtsvindue), der fremkommer i toppen af modulet (se eksempel herunder).
Er listen for smal kan man trække i den nederste linje og gøre den større. For at komme tilbage til normal størrelse klikkes der på knappen Tilbage til normal størrelse og position.
Der kan sorteres på hver kolonne ved at klike på overskriften. Der fremkommer pile på den pågældende overskrift, som angiver om der sorteres stigende eller
faldende på den konkret kolonne.
Man kan rulle op og ned i posterne med rullepanelet (scrol bar) ude til højre i oversigtsvinduet. Derudover kan du med fordel bruge piletasterne på tastaturet til at bladre mellem de fremsøgte lokaliteter i listen. Når du skifter fokus på en hovedpost, ser du de tilhørende data i de underliggende faner.
Man lukker oversigtsvinduet og kommer tilbage til hoveddatavinduet ved at dobbelt-klikke på en post i oversigtsvinduet, eller ved at markere en post og trykke ENTER.
OBS! Indtaster eller ændrer du data på et faneblad mens oversigtsvinduet er åbent, kan du først gemme disse data når du har dobbeltklikket på den pågældende lokalitet i oversigtsvinduet, så den er valgt i hoveddatavinduet. Sørg herefter for at flytte markørfokus til fanebladet før du klikker på Gem-knappen.
Har man foretaget en søgning og har klikket ind på en af lokaliteterne, vil søgningen stadig ligge i baggrunden. Dette kan ses ved at ”antal poster” oppe i højre hjørne stadig angiver antallet af fremsøgte lokaliteter fra din søgning. Vil man tilbage til resultatlisten igen, kan man klikke på -knappen øverst til højre.
Brug af tastaturet i oversigtsvinduet:
- Du kan bevæge dig op og ned i posterne med piletasterne ↑ og ↓.
- Med Page Up og Page Down tasterne på tastaturet kan du hoppe henholdsvis en side op og en side ned i posterne.
- Når du holder Ctrl-tasten nede kan du med tasterne Home og End hoppe til starten eller slutningen af posterne.
- Hurtigvalg: Det er også muligt at bruge hurtigvalg-funktionalitet i oversigtsvinduets liste med hovedposter. Det gøres ved at taste flere bogstaver hurtigt efter hinanden. Programmet slår herefter op på den (første) post der matcher det indtastede, i den kolonne der sorteres på. Efter hvert tastetryk venter programmet i 2 sekunder på næste tastetryk. Når tiden er udløbet, vil et nyt tastetryk starte forfra på hurtigvalget.
- Man også navigere i søgningen inde fra hoveddatavinduet, ved at klikke på knapperne
oppe i højre hjørne.
Indsæt søgekriterie(r)
Typer af datafelter
I GeoEnviron er der er en række forskellige typer datafelter, hvori der for nogen kan indtastes en fri søgetekst, mens andre har bagvedliggende foruddefinerede koder, der kan anvendes som søgekriterier.
Typer af felter der kan søges i er:
- Kodefelt
- Rulleliste
- Indtastningsfelt
- Datofelt
Kodefelt
For at anvende feltet i sin søgning kan man udfylde det med en af koderne fra den foruddefinerede stamdataliste eller hvis man kender den kode der skal være i feltet kan man frit indtaste den. For at indsætte en af de foruddefinerede koder klikkes på navnet for boksen, hvilket fremkalder en kodeliste, hvorfra koden kan vælges. Alle kodefelter er angivet enten med grøn tekst eller en L-knap.
Rulleliste (dropdownliste)
En dropdownliste er en liste med fastdefinerede værdier. Det er ikke muligt at skrive i feltet, kun vælge en værdi. For at anvende feltet i sin søgning, skal man derfor vælge en af mulighederne fra den foruddefinerede liste.
Indtastningsfelt
I denne type felter kan man frit (inden for jeres interne retningslinjer) vælge hvad der skal indtastes. For at anvende denne type felt i sin søgning, kan man anvende en af søgenøglerne listet i tabellen nedenfor.
Datofelt
Anvendelse af datofelter i sin søgning adskiller sig lidt, da man udover at skrive hele datoen også kan bruge følgende indtastningskoder:
- dd - for dags dato
- 10 - her indsættes igangværende måned og år automatisk.
- 03 - her indsættes igangværende årstal automatisk
- dd–10 – betyder 10 dage før i dag
- dd+30 - betyder dagsdato + 30 dage
NB! Dato kan også indtastes som f.eks. 050810, hvor den første del af årstallet udelukkes, men datoen vil blive indsat som 05-08-2010, når feltet forlades eller der gemmes.
Krydssøgning i flere felter
Når man foretager en søgning i GeoEnviron ligger søgeresultatet tilgængeligt i baggrunden, indtil man foretager en ny søgning. Går man i søgetilstand igen, vil det bagved søgeresultat forsvinde.
Hvis man ønsker at anvende flere søgekriterier (og dermed flere felter) på en gang i sin søgning, skal man derfor indtaste alle disse INDEN man klikker på . Man kan dog gradvist tilføje søgekriterier ved at fore tage en indkredset søgning (se nedenfor).
Indkreds søgning
Hvis man har foretaget en søgning, og ønsker at yderligere filtrere i eller indsnævre sit søgeresultat, ved at tilføje yderligere søgekriterier, kan dette gøres ved at indkredsesøgningen.
Når man har foretaget sin søgning og fået sine søgeresultater i oversigtsvinduet, skal man klikke ind på en af lokaliteterne. Læg mærke til at der oppe i højre hjørne stadig er angivet det antal poster man fik i sin søgning.
Klik herefter på . Overskriften på lokaliteten skifter nu til ”Indkredset søgning” og alle felterne i vinduet bliver blanke. Men læg mærke til at antallet af poster stadig står angivet. Søgeresultaterne ligger derfor stadig bagved.
Indtast yderligere søgekriterier og klik på . Du får nu en opdateret søgeresultatliste, hvor de nye søgekriterier er inkluderet. Denne proces kan gentages uden begrænsning. Man kan derfor indkredse sin søgning 5 eller måske 10 gange, hvis nødvendigt.
Søgenøgler
Til at søge i GeoEnviron kan man anvendes forskellige søgenøgler. Disse kan anvendes til at præcisere søgningen, og dermed give et mere præcist søgeresultat.
Tegn til søgning |
Anvendes typisk til søgning i tekstfelter |
|
Grundregler: · Alle tekstfelter og kodefelter i modulerne (undtagen stamdata) sættes automatisk i jokertegnssøgning når der indtastes et søgekriterie. Dette betyder, at der automatisk sættes et % (jokertegn) efter alle angivelser når der søges i et felt. % efter søgeordet gør at alle poster findes, hvori det angivne søgeord er registreret i begyndelsen af feltet - uanset hvad der står herefter. · Det er også muligt at foretage en søgning der indeholder flere søgekriterier i samme felt (en søgestreng). % kan dog kun anvendes til dette, hvis tegnet : eller like angives i starten af feltet, efterfulgt af et mellemrum (Se eksempel med søgeord nedenfor). Når : eller like (+mellemrum) benyttes, tilføjes der ikke automatisk et % efter søgestrengen. Det skal derfor tilføjes manuelt, hvis det ønskes.
Jokertegn der kan benyttes: · % erstatter 0-9999 tegn, hvor det står. · _ erstatter 1 tegn, hvor det står. |
Søgeord |
Dette finder alle lokaliteter, hvori det angivne søgeord/koden er registreret i begyndelsen af det felt hvori man har søgt, uanset hvad der står herefter. Dette kan ikke anvende i stamdata. |
Søgeord1%søgeord2 |
Dette finder alle lokaliteter, hvori søgeord1 er registreret i begyndelsen af feltet, og hvor søgeord2 er angivet senere eller i slutningen af det felt hvori man har søgt. |
: %søgeord% |
Dette finder alle lokaliteter, hvor søgeordet er angivet et vilkårligt sted i det felt hvori man har søgt. |
: %søgeord1%søgeord2% |
Dette finder alle lokaliteter, hvori søgeord1 er angivet i starten eller senere i feltet, og søgeord2 er angivet senere eller i slutningen af feltet. |
Eksakt søgning |
Anvendes typisk til søgning på koder i kodefelter |
Søgeord |
Dette finder alle lokaliteter, hvor søgeordet/koden er angivet i feltet. Men står der mere herefter, findes disse poster også! (Relativ eksakt søgning!) Eksempel: Indtastes 1 ved søgning i et kodefelt, findes alle koderne 1, 10-19, 100-199 osv. |
Søgeord! |
Dette finder alle lokaliteter, hvor det eksakte søgeord/koden er angivet i feltet - så står der mere herefter, findes lokaliteten ikke! Eksempel: Indtastes 1! ved søgning i et kodefelt, findes KUN koderne 1. Koderne 10-19, 100-199 osv. findes IKKE. |
Dato søgning |
Anvendes ved søgning i datofelter samt dato/tid-felter |
|
Det er kun nødvendigt at angive de 2 sidste cifre for et år (f.eks. 18, 19, 20). De 2 første cifre [åå] er valgfrie. Dag, måned og år skal adskilles med separatortegn (-, . og / kan bruges).
foranstillede >, <, og <> (større end, mindre end, forskellig fra) operatortegn.
Eksempel: >2005 i feltet ”Etableret” vil finde alle lokaliteter etableret efter 2005. |
[åå]åå |
Dette finder alle lokaliteter, hvorpå en dato i det angivne år er registreret i datofeltet. |
mm-[åå]åå |
Dette finder alle lokaliteter, hvorpå en dato i den angivne måned, og det angivne år er registreret i datofeltet. |
dd-mm-[åå]åå |
Dette finder alle lokaliteter, hvorpå den specificerede dato er registreret i datofeltet. |
Andre søgeudtryk |
Anvendes ved mere specielle typer søgning |
>, <, <>søgeangivelse |
Disse anvendes typisk i numeriske- og datofelter til at finde lokaliteter, hvor angivelsen i feltet er større end, mindre end eller forskellig fra søgeangivelsen. For at anvende det til søgning i tekstfelter omsluttes søgeordet med enkelt anførselstegn (<>'Ja'). |
} |
Denne finder alle de lokaliteter, hvor der er registreret noget i det pågældende felt. Denne søgemetode kaldes 'is not null' søgning. |
{ |
Denne finder alle de lokaliteter, hvor der ikke er registreret noget i det pågældende felt. * Denne søgemetode kaldes 'is null' søgning. |
|
|
Gem søgning
Når man har foretaget en søgning, kan den gemmes til senere brug, både til gavn for dig selv og dine kollegaer.
Klik ind på en af lokaliteterne på listen i oversigtsvinduet. Læg mærke til at søgeresultatet stadig ligger bagved (der er stadig angivet et antal poster oppe i højre hjørne). Højreklik på et felt i hoveddatavinduet, og vælg ”Gem søgning”.
Der fremkommer nu en boks, hvori du kan angive en beskrivelse og et navn på din søgning. Skal søgningen også være tilgængelig for dine kollegaer, skal der markeres i feltet ”Fælles søgning”.
På den både kan man opbygge et register over de mest anvendte søgninger.
For at anvende en gemt søgning, skal man inde på en lokalitet, højreklikke i et af felterne i hoveddatavinduet og vælge ”Hent søgning”. Der fremkommer da en boks med en liste over gemte søgninger. Når du vælger en, vil søgningen automatisk blive foretaget.
Kviksøg
Kviksøg er en modultilpasset specialsøgning og et alternativ til den almindelige søgning i GeoEnviron.
Kvik søg vinduet kan åbnes i de fleste GeoEnviron moduler ved et klik på ikonet oppe under moduloverskriften. Kviksøg-vinduet kan dog kun åbnes når man IKKE er i søgetilstand.
I Kviksøg vinduet er det muligt at lave en hurtig søgning på de mest almindelige søgefelter i det pågældende modul.
Kvik søg vinduet husker automatisk de forrige søgekriterier, så hvis der ønskes angivet noget nyt klikkes på knappen Nulstil. Med Luk knappen lukkes vinduet igen, uden at der foretages en søgning. Og med Hent knappen eksekveres en konkret søgningen i databasen - resultatet heraf vises på sædvanlig vis i hoveddatavinduet som en liste.
I Kvik søg vinduet kan der anvendes et eller flere søgefelter samtidig - og der er vise regler, som er anført nedenfor.
Felt |
Regler |
Adresse |
Søges der på starten af et vejnavn i adressefeltet findes alle lokaliteter, hvor adressen begynder med dette bogstaver. F.eks. nørre medfører et resultat på Nørregade, Nørrebrogade m.fl.
Søges der på vejnavn + husnummer i adressefeltet findes lokaliteter med netop denne adresse. F.eks. Nørregade 1 medfører et resultat på Nørregade 1
Søges der på vejnavn husnummer% i adressefeltet findes alle lokaliteter, hvor adressen begynder med dette vejnavn og husnummer. F.eks. Nørregade 1% medfører et resultat på Nørregade 11, Nørregade 12 m.fl. |
Journal-nr. P.nr |
Disse felter er tekstfelter, som virker ved at der kan angives begyndelsesbogstaver (tegn eller tal), hvorved der fremsøges alle lokaliteter, der begynder med disse i det pågældende felt. Når der søges på feltet Journal-nr. eller feltet ESDH-nr., vil såvel lokaliteten som den konkrete sag få fokus ved søgeresultatet - altså den konkrete sag bliver vist automatisk. |
Type |
Dette er et kodefelt, hvilket betyder at det skal udfyldes med en foruddefineret kode fra den tilhørende kodeliste. Denne liste hentes frem ved at klikke på titlen på feltet. |
Start med kviksøg |
Når dette felt er markeret, vil Kviksøg vinduet automatisk vises, når det pågældende modul åbnes - dette er en personlig opsætning for hver bruger. |
Kommentarer
0 kommentarer
Artiklen er lukket for kommentarer.