Graf-værktøjet i deponimodulet bliver tilgået, ved at gå ind under fanen Analyseoversigt og klikke på , ude til højre for den analyse der ønskes vist.
Grafværktøjet åbner på en separat fane ude i venstre side af GeoEnviron vinduet. Man her kan derfor nemt navigere mellem graf-værktøjet og deponi-modulet.
Inde på graf-værktøjet er grafen ikke blevet plottet endnu, men der er indlagt en linje med den parameter og det specifikke prøvested/indtag, man klikkede på inde på anlægget/deponiet.
Herfra kan man vælge at plotte grafen for en defineret tidsperiode (se øverste venstre hjørne), altså en tidsserie af analyseværdier, for den givne parameter på det specifikke prøvested. Man kan indsætte flere parametre eller flere prøvesteder for samme parameter, oprette en ny grafpakke eller hente en allerede oprettet graf-pakke. En graf-pakke er defineret som en samling af parametre pr. prøvested/indtag, der er gemt som en helhed under ét navn.
Der er ikke nogen begrænsninger for, hvor mange grafer som kan vises.
Generelle funktioner
Plot en graf - en tidsserie
Når en graf skal vises, skal man klikke på .
Knappen kan desuden opdatere ændringer på grafen. Er der lavet ændringer i tidsperioden, er der sat flere parametre eller prøvested/indtag ind eller skal der i stedet vises logaritmiske akser, skal der klikkes på denne knap, før ændringerne vises på den plottede graf.
OBS. Hvis man plotter et parameter, der kun har 1 målepunkt, vil dette ikke kunne ses på grafen med det samme. For at se punktet skal man højreklikke på grafen, vælge Plotting Method -> Point eller Points + Line.
Tidsperiode
Hvilken periode der skal vises data for, styres gennem de to dato-bokse oppe i venstre hjørne af vinduet. Når datoen ændres i disse, skal man være opmærksom på, at den skal skrives som dd-mm-åååå. Man kan IKKE nøjes med at skrive årstal.
Hvis tidsperioden ændres, skal der klikkes på , før det opdateres på grafen.
Titel på plot og Navn på grafpakke
Forskellen på disse to er, at Titel på plot er den overskrift, der skal være angivet på grafen, mens at Navn på grafpakke er den betegnelse, som grafen eller graf-pakken bliver gemt som. En graf kan kun gemmes hvis den tildeles et grafpakke-navn.
Hvis titlen ændres, skal der klikkes på , før ændringen opdateres på den plottede graf. Hvis ændringen skal gemmes i grafpakken, skal man klikke på
.
Indsæt analyser
Nye rækker indsættes, ved at klikke på ude i højre side af en allerede indsat linje. Den nye linje er en kopi af den linje, ud for hvilken der blev klikket på
. Felterne kan herefter ændres til at vise data fra en anden lokalitet, prøvested eller parameter. Det kan også ændres, om der skal vises måledata eller grænseværdier for det pågældende parameter og lokalitet.
En linje kan slettes igen ved at klikke på ud for den pågældende linje.
Visning af grænseværdier på grafen
Hvis man ønsker at få vist en grænseværdi for et parameter, skal man gå til kolonnen Grænseværdi yderst til højre i toppen af vinduet. Hver linje er her udstyret med en drop-down-menu, hvor det kan vælges om der skal vise Målinger, Lav, Middel eller Høj. De 3 sidste repræsenterer de 3 niveauer af grænseværdier for det valgte parameter.
På eksemplet herunder er der plottet målinger, samt den Middel og Høje grænseværdi for det samme parameter. Når en dataserie repræsenterer en grænseværdi, vises niveauet i en parentes til slut i dataseriens navn på grafen.
Som det kan ses, er der i 2019 et pludseligt fald i den høje grænseværdi. Dette skyldes, at der i 2019 er registreret et skift i grænseværdien, inde på selve prøvestedet under fanen Grænseværdier. Der vises dermed de historiske ændringer i grænseværdien, i den tidsperiode der ønskes vist på grafen.
Havde tidsperioden på grafen ikke inkluderet datoen for skiftet i grænseværdien, ville den høje grænseværdi være blevet vist som en lige linje, ligesom Middel grænseværdien er det.
Logaritmiske akser
Denne funktion er kun tilgængelig for y-aksen.
Logaritmisk akse vælges ved at klikke i afkrydsningsfeltet Logaritmisk y akse i toppen af vinduet. Hvis der allerede er plottet en graf, skal der klikkes på , før det opdateres på grafen.
Man skal være opmærksom på, at når der vælges logaritmiske akser, vil akserne stadig tilpasse sig den plottede dataserie. Dette betyder, at hvis forskellen mellem de mindste og højeste værdier ikke er betydelig stor, kan y-aksen fremstå som om den ikke er logaritmisk, selvom den er det.
Zoom på en plottet graf
Når en graf er blevet plottet, er det muligt at zoome ind på bestemte sektioner af den.
Dette gøres ved at klikke ved starten af den periode der skal zoomes ind på, og så trække musen hen til slutningen af perioden, mens knappen holdes nede. Det område der bliver zoomet ind på, vil mens man trækker musen henover, være i negative farver (se eksempel herunder).
Når man slipper vil grafen selv tilpasse sig i y- og x-aksen, efter det markerede område. På eksemplet her, vil der blive zoomet ind på data mellem 2017 og 2018.
For at komme tilbage til den overordnede graf, skal man højreklikke på grafen og vælge Undo zoom.
Datapunkter på en plottet graf
Når en graf er plottet, kan man se værdien for et specifikt datapunkt ved at klikke på det. Der fremkommer da en lille boks, der fortæller den præcise værdi (parameter, dato og værdi) for det pågældende punkt.
Klik på OK for at lukke boksen. Dette skal gøres inden du kan arbejde videre med grafen.
Graf-pakker
Opret en ny grafpakke
En grafpakke oprettes ved at indsætte de parametre og/eller prøvesteder der ønskes sammenlignet og herefter gemme dem ved at klikke på .
Hvis man er inde på en pakke, men ønsker at oprette en ny derfra, kan man klikke på , hvorefter alle linjer bliver tomme og nye analyser kan indsættes. Var der plottet en graf, fra den pakke man netop har forladt, vil denne være synlig indtil der plottes en ny graf.
Vær opmærksom på, at hvis man har en grafpakke åben, og går tilbage til deponiets analyseoversigt og klikker på grafknappen ud for et nyt parameter, vil det nye parameter erstatte den øverste linje i den åbne grafpakke. Man skal derfor først åbne en ny grafpakke (klik på ) og derefter vælge den nye parameter.
Gem en pakke
Som det kan ses på skærmbilledet herover, er der inde på grafværktøjet to forskellige gemmefunktioner, Gem som og Gem grafpakke.
skal bruges når man skal gemme en ny grafpakke. Har man ikke angivet noget i feltet Navn, vil der ved at klikke på Gem som, fremkomme en boks hvori man kan skrive hvilket navn graf-pakken skal gemmes under.
skal bruges til at gemme ændringer som der er lavet på graf-pakken. Det kan være, at man har tilføjet eller slettet en analyse, at tidsperioden er ændret, eller der er tilvalgt logaritmisk akse. Denne kan med fordel klikkes på flere gange i løbet af opsætning af en pakke, så ændringerne gemmes løbende.
Hent en gemt grafpakke
Skal man hente en tidligere gemt grafpakke, skal man klikke på , hvorefter man kan vælge pakken fra den fremkomne liste.
Hvis man allerede havde plottet en graf, inden en pakke blev hentet, vil den gamle graf være synlig indtil der klikkes på , hvorefter den hentede pakke bliver plottet i stedet.
Slet en grafpakke
Hvis man ønsker at slette en pakke, skal man gå ind på den i grafværktøjet, og herefter klikke på . Der fremkommer da en boks hvor man kan bekræfte at man vil slette den aktuelle pakke. Når dette er bekræftet, bliver alle linjer blanke. Var der plottet en graf, fra den pakke der lige er blevet slettet, vil denne være synlig indtil der plottes en ny graf.
Tilpasning af graf-layout
Når graferne plottes er det i et standard layout. Dette layout kan brugeren selv tilpasse, efter ønske.
Hver dataserie kan i toppen af vinduet, tilpasses i forhold til farve eller linjetype.
Farven på en dataserie ændres ved at klikke på det farvede felt i kolonnen Farve, hvorefter der fremkommer en boks hvor en ny farve kan vælges.
Den øverste linje udgøres af en række standard farve, som frit kan vælges. Alternativt kan man selv blande eller indstille en farve, ved at ændre på niveauet af rød, grøn og blå.
Når man har klikket på en farve, eller blandet en ønsket farve, skal man klikke på , før farven bliver valgt.
Eksport/print grafer
Start med at højreklikke på grafen, og vælg Export Dialog... i den fremkomne menu.
Der fremkommer nu en boks, hvori det kan vælges hvordan grafen skal eksporteres.
Grafen kan eksporteres som en billedfil (BMP, JPG, PNG) eller dens data kan eksporteres som en tekstfil (Text/Data).
Der kan eksporteres til en valgt lokalitet på computeren (ved at klikke på ), til Clipboard (udklipsholder) eller den kan printes direkte fra programmet.
Eksporter grafen som billede
Når det er valgt i hvilket format (filtype) grafen skal eksporteres og hvor den skal gemmes eller printes, klikkes der på . Hvorefter grafen gemmes som en billedfil på den valgte placering på computeren.
Skal billedet eksporteres til indsættelse i et word-dokument kan disse indstillinger anbefales:
Eksporter grafen som data
Skal data eksporteres specifikt til Excel? Se vejledning her.
Hvis det vælges at grafen skal eksporteres som data, vil der når man klikker på , fremkomme en ekstra boks.
I denne boks kan man vælge, om alle eller kun udvalgte data skal eksporteres og hvordan data skal eksporteres.
Hvis man kun ønsker specifikke data eksporteret, skal man markere Selected data i venstre side af boksen, og herefter markere de dataserier der skal eksporteres.
Hvis man ønsker data med overskrifter skal man markere Data and Labels, mens at hvis man ønsker KUN at få data skal man markere Data.
I forhold til at eksportere data som en liste eller en tabel, anbefales det at der vælges List og at denne opdeles efter Tab. Tab anbefales, da dette gør det nemmere at adskille datapunkterne, frem for kommaer.
Når de foretrukne indstillinger er valgt, klikker man på , hvorefter datafilen gemmes på den valgte placering på computeren.
Kommentarer
0 kommentarer
Artiklen er lukket for kommentarer.