Når du har vist en lokalitet kan du redigere i de informationer, der er registreret på lokaliteten.
Grundlæggende gøres det ved at klikke i det felt man ønsker at redigere, inddatere og til sidst gemme ved at klikke (Genvejstast: Alt+E.)
Felttyper
Ved indtastning af data (inddatering) i GeoEnviron findes der 8 grundlæggende typer af datafelter, som er gennemgået nedenfor.
Kodefelt
Dette type felt kræver en bestemt kode, som kan vælges fra en listboks. Klik på den blå ledetekst til venstre for det hvide felt eller tast Alt+L på tastaturet, når tekstmarkøren står i feltet. Man kan også skrive koden, hvis den kendes i forvejen, og afslutte med at taste Tab.
Denne felttype er karakteriseret ved, at der knytter sig et eller flere kodetekst-felter til det, som automatisk fyldes med indhold, når en konkret kode vælges.
Hvis der ikke er plads i skærmbilledet til en ledetekst, så præsenteres listboksen med et L.
Intelligent kodeopslag
Når man skal vælge en kode i et kodefelt, er der mulighed for at anvende en speciel facilitet Intelligent kodeopslag, som gør det nemmere at finde den rette kode - læs mere om det længere nede på siden
I forbindelse med et kodefelt kan man altid finde en redigérbar kodetabel under menpunktet Stamdata - en del af disse kodetabeller benyttes imidlertid i flere kodefelter, enten i det samme modul eller i forskellige moduler.
Dropdownliste
Denne type kodefelt minder en del om den første, idet feltet også kræver en bestemt kode. Det er karakteriseret ved at have en grå knap med en nedadgående pil i højre side.
Klik med musen på knappen og vælg en kode fra rulleliste boksen.
Hvis man foretrækker at bruge tastaturet kan dette gøres, når tekstmarkøren står i feltet, hvorefter det er muligt at bruge piletasterne ↓ og ↑ til at skifte mellem valgmulighederne i boksen. Man afslutter og hopper videre til næste felt med tab-tasten.
En væsentlig forskel mellem de to typer kodefelter er imidlertid at kodetabellen for rulleliste kodefelter ikke kan redigeres, idet koderne er indlagt via programmering (hardcodet).
Autofelt
Denne felttype kan ikke redigeres af brugeren, idet feltet opdaterer automatisk ved at henter sine data fra andre steder i programmet - eventuelt kun når bestemte betingelser er opfyldt.
Andre validerede indtastningsfelter
Denne felttype er karakteriseret ved, at programmet tjekker om din indtastning overholder de regler, der gælder for indtastning i det pågældende felt. Dette tjek foretages, når du forlader feltet – det vil sige klikker med musen i et andet felt, eller trykker på tab-tasten.
De mest almindelige validerede indtastningsfelter er numeriske felter (talfelter) og datofelter - i disse felter tjekkes der henholdsvis efter, om dét du har indtastet i feltet er et tal eller en gyldig dato - se mere om Intelligent dato-input længere nede på siden.
På andre udvalgte felter kan der også være ekstra validering, såsom CVR-nr der tjekkes med et modulus-11 tjek.
Tekstfelt
Et tekstfelt er karakteriseret ved, at man selv kan bestemme, hvad der skal indtastes i feltet - mange steder er felter af denne type gjort store for at give plads til lange notater.
Man kan taste følgende genveje i tekstfelter:
Alt+0174 for at skrive ®
Alt+0178 for at skrive ²
Alt+0179 for at skrive ³
Felt til dokumentsti
Dette felt kan indeholde en filsti til en dokumentfil (en eller anden type datafil), som det er relevant at henvise til i den konkrete kontekst.
knappen bruges til at vælge den fil, der skal henvises til. Når man klikker på den fremkommer en filudvælgelsesboks, hvor man kan vælge drev, mappe og filnavn.
bruges til at åbne den valgte fil - her anvendes Windows' fil-associeringsystem til at åbne filen i det rette program.
Radioknap felt
Radioknapper bruges, når der skal angives en markering, idet kun en af valgmulighederne kan være valgt ad gangen.
Tjekboks felt
Tjekboks felter kan være afkrydset eller ikke. Ofte bruges tjekbokse også som autofelter - til visning af om noget er registreret et andet sted. I disse tilfælde kan data ikke redigeres.
I nogle rapporter og søgetilstand i modulerne har et tjekfelt 3 tilstande, og den første er som regel automatisk valgt:
Tilstand
|
Beskrivelse
|
---|---|
![]() |
Udfyldt felt med grå ledetekst - ingen søgekriterier er defineret i feltet |
![]() |
Afkrydset felt med sort ledetekst - kun afkrydsede poster findes ved søgningen |
![]() |
Tomt felt med sort ledetekst - kun ikke-afkrydsede poster findes ved søgningen |
Krævede felter
Når der skal registreres data i de forskellige datavinduer i et GeoEnviron modul, skal man være opmærksom på, at nogle felter er krævet at udfylde.
De krævede felter er de felter, hvor der er angivet et * tegn i slutningen af feltnavnet.
Grundregler for registrering
Følgende sammenfatter grundreglerne for registrering i GeoEnviron.
- Alle felter, hvor feltnavnet afsluttes med et * tegn er krævede felter, som skal udfyldes for, at datavinduet kan gemmes
- I alle kodefelter og rulleliste felter kan der kun udfyldes med en af de definerede koder
. - Mange felter er validerede, hvilket betyder, at systemet kun accepterer en bestemt indtastning - f.eks kun tal i talfelter etc.
- Hvert felt har en tilhørende mikrohjælp i statuslinjen nederst i programvinduet
- Når registreringerne på en fane er færdig, skal data gemmes ved klik på Gem-knappen, mens der stadig har fokus på fanen
- De handlinger, der kan udføres med de 3 øverste kommando-knapper (Indsæt - Slet - Gem), er afhængige af, hvor der er fokus med markøren, idet det er der handlingen udføres.
Intelligent kodehåndtering
I kodefelter gør intelligent kodehåndtering det muligt at lave opslag i en kodeliste, så kun et begrænset antal koder vises - herved findes den rigtige kode lettere i forbindelse med indtastning. Der søges i kodernes beskrivelsesnavn, som er den tekst, der indsættes i det blåtonede felt til højre for koden.
Husk at intelligent kodehåndtering kun fungerer i forbindelse med indtastning - ikke i søgetilstand.
Angiv blot begyndelsen af beskrivelsesnavnet (f.eks auto) og tryk herefter på tab-tasten.
Der kan også benyttes wildcard søgning, idet man kan angive en hvilken som helst delmængde heraf med et foranstillet %-tegn (f.eks %værk) og tryk herefter på tab-tasten.
Indtastes en entydig kode og et efterfølgende tryk på tab-tasten, indsættes koden automatisk i feltet, og markøren hopper videre til næste felt.
Intelligent dato-input
Denne dato-input gør det nemt at angive en dato i et datofelt. Når feltet forlades - enten via tab-tasten eller ved et klik med musen i et andet felt - oversættes indtastningen til en fuldstændig dato. Intelligent dato-input omfatter følgende måder:
- Ciffer-baseret dato beregning: Indtast datoen med 1, 2, 4 eller 6 cifre.
- Ved angivelse af 1 og 2 cifre lægges datoen i indeværende måned og år
- Ved angivelse af 4 cifre for dag og måned lægges datoen i indeværende år
- Ved angivelse af 6 cifre for dag, måned og år kan en dato lægges i et andet år.
Indtastes eksempelvis 16 i september 2013, vil 16-09-2013 indsættes i datofeltet.
Indtastes f.eks. 0606 i år 2013, vil 06-06-2013 indsættes i datofeltet.
Og en indtastning af f.eks. 060312 oversættes til 06-03-2012 i datofeltet.
- Dags dato-baseret dato beregning: Skriv dd (for dags dato), eventuelt plus eller minus et bestemt antal dage (f.eks. dd, dd+14 eller dd-2).
Dette oversættes til dags dato eller en dato det angivne antal dage efter eller før dags dato. Antallet af dage, der enten skal lægges til eller trækkes fra dags dato, kan være på op til 4 cifre.
Intelligent dato-indput fungerer kun i forbindelse med indtastning - ikke i søgetilstand.
Genlæs hovedpost
Denne facilitet genhenter den aktuelle hovedpost i det aktive modulvindue fra databasen. Faciliteten vælges enten via et menupunkt eller ved hjælp af genvejstasten på tastaturet:
- Menupunkt: Filer/Genlæs
- Genvejstast: Funktionstasten F5
Når du bruger denne facilitet, vil du i visse tilfælde få denne boks frem på skærmen.
Faciliteten har derfor flere anvendelsesmuligheder:
- Den kan anvendes til at gemme alle ændringer, der er lavet i tilknytning til en hovedpost - efter at du måske har ændret i data på forskellige faner. I det tilfælde svarer du Ja i boksen herover
- Omvendt kan du også anvende faciliteten til at fortryde alle ændringer af hovedposten siden sidst, den blev gemt. I det tilfælde svarer du Nej i boksen herover
- Og endelig kan faciliteten anvendes til at genopfriske hovedposten fra databasen, hvis du ved, at der er foretaget ændringer i den siden sidst, du hentede den fra databasen - ændringer foretaget enten af en anden bruger, et andet modul eller af et andet program
Fortryd og gendan data
En fortryd facilitet er tilføjet som et menupunkt i den højrekliksmenu, der vises i alle modul- og stamdata vinduer.
Hvis du ved et uheld er kommet til at slette en eller flere poster i et datavindue, har du nemlig mulighed for at fortryde sletningen - hvis du vel at mærke endnu ikke har gemt denne ændring i databasen. Du fortryder ved at højreklikke i det pågældende fane, og vælge Gendan... i menuen der kommer frem. Herved får du muligheden for at reetablere de slettede poster i datavinduet - når du bruger faciliteten vil denne boks komme op:
Fortryd med Genlæs faciliteten
Så længe du ikke har gemt kan du også fortryde sletninger og ændringer alle steder ved at trykke på funktionstasten F5 - herved genhentes hovedposten fra databasen. Men da systemet registrerer, at du har foretaget ændringer, bliver du spurgt om du vil gemme dem - og det skal du så naturligvis svare Nej til.
Logning af dato og initialer
Hver gang du opretter eller gemmer en post i et datavindue sker der en logning, hvor dato, tidspunkt og brugernavn gemmes som en oplysning. I alle faner findes de en informationsknap i - her kan man få vist data ved at holde musen henover knappen, således at nedenstående informationsboks fremkommer.
Denne funktion har ingen historik, så du kan altså ikke fortryde, hvis du er kommet til at gemme uden grund!
Kommentarer
0 kommentarer
Artiklen er lukket for kommentarer.