Løsningen er et tilkøb til GeoEnviron Vandindvinding og fungerer som en integreret del af GeoEnviron. Alle data registreres online af vandværkerne og større enkeltindvindere - både i relation til oppumpede vandmængder og pejlinger, som skal indberettes til kommunerne hvert år.
Læs artiklen 'Opsætning og forudsætninger for WEB Indberetning af vandmængder og pejlinger' før løsning tages i brug.
Login
På login web-siden kan brugeren vælge mellem at logge ind på et Indvindingsanlæg eller en boring.
Når man har logget ind kan man nemt skifte mellem vandværk (knappen 'Vis vandmængde') og boring (knappen 'Vis pejling').
Indberetning af vandmængder
Når man er indlogget på Indvindingsanlæg kan man til højre se de oplysninger, der er registreret for anlægget i GeoEnviron.
Øverst på siden kan man for et tilladelsespligtigt anlæg se den aktuelle tilladelse.
I næste gruppeboks vises de seneste års indberetninger af oppumpede vandmængder. Når der peges på data med musen, vises de også som graf i et pop-up vindue.
I gruppeboksen Ny indberetning angives den samlede indvundne mængde af grundvand og overfladevand. Mens mængden af overfladevand altid indtastes i kubikmeter, kan grundvandsmængden indtastes på to måder; i kubikmeter eller ved at angive målerstand ved starten og slutningen af året, samt omregningsfaktor. Når disse tre felter er udfyldte og forlades, beregnes og indtastes den oppumpede grundvandsmængde automatisk i feltet "Grundvand" ovenfor.
Fra web version 3.0.5 og frem: Målemetode og omregningsfaktor præudfyldes med forrige års værdier. Der startes på målerstand, hvis der på forrige års indberetning er angivet en værdi for omregningsfaktor.
Kommunen kan selv bestemme fra hvilken måned årets vandmængder skal kunne indberettes. Se mere i artiklen Opsætning og forudsætninger for brug af WEB Indberetning af vandmængder og pejlinger.
Hvis du bliver i tvivl om hvordan data for oppumpede vandmængder skal indberettes, kan du åbne et vejledningsvindue ved at klikke på i gruppeboksen.
Vejledningen kan tilpasses af kommunen (se artiklen Opsætning og forudsætninger for brug af WEB Indberetning af vandmængder og pejlinger).
Indberetning for enkelt vandindvindingsanlæg og mindre vandværker
Hvis data for sidste års indberetning er tilgængelige i elektronisk form hos kommunen, vil disse blive vist i højere kolonne. I venstre kolonne skal årets oplysninger tastes.
I de tre første gruppebokse er dataindtastning afhængig af indvindingsformålet.
- Markvanding / Gartneri: Angiv det samlede Vandede areal, når der indvindes til markvanding, og det samlede Drivhusareal, når det indvindes til gartneri.
- Husholdningsformål: Angiv Antal husstande og Antal personer, når der indvindes til husholdningsformål.
- Erhvervsvirksomheder: Angiv Antal beskæftigede personer og Forbrug til køle-/skylleformål, når der indvindes til Erhvervsvirksomheder.
Til sidst indtastes oplysninger i de felter, der er relevante for at beskrive anlæggets forsyningsfordeling af både grundvand og overfladevand på de forskellige områder. Nederst i gruppeboksen opsummeres alle de indtastede vandmængder i feltet Totalt. I de to Difference-felter vises forskellen mellem den indvundne og leverede vandmængde, i kubikmeter og i procent.
En indtastet vandmængde medregnes først i total-mængden, når indtastningsfeltet forlades.
Nederst på siden findes et bemærkningsfelt hvor der er mulighed for at indtaste kommentarer til data for anlægget. Når alle indberetningsoplysninger er indtastet, sendes data til kommunen ved at klikke på knappen Indberet. Når oplysningerne indberettes med denne knap, fremkommer en meddelelse om hvorvidt indberetningen er gået godt eller ej, og hvilken emailadresse der er sendt en kvittering til.
For at logge ud bruges Logout-knappen oppe i øverste højre hjørne.
Indberetning for almene vandforsyningsanlæg
Hvis data for sidste års indberetning er tilgængelige i elektronisk form hos kommunen, vil disse blive vist i højere kolonne. I venstre kolonne skal årets oplysninger tastes.
I den første gruppeboks indtastes og beregnes anlæggets vandindvindingsdata.
Felt
|
Beskrivelse
|
---|---|
Samlet oppumpet mængde |
Den totale indvundne vandmængde = summen af indvundet grundvand og overfladevand. |
Filterskyl, eget forbrug mv. |
Mængden af vand, der er gået til filterskyl og eget forbrug |
Import fra andre værker |
Ved klik i dette felt kommer følgende vindue op: Heri indtastes data om import fra andre værker, og ved tryk på "Tilføj", tilføjes en række felter, og ved tryk på "Slet", slettes en række felter. For hvert vandværk som der er importeret vand fra, tilføjes en ny række. Klik på "OK" når indtastningen er færdig. De indtastede vandmængder i vinduet bliver opsummeret i feltet for Importeret fra andre værker. |
Eksport til andre værker |
Ved klik i dette felt kommer følgende vindue op: Heri indtastes data om eksport fra andre værker, og ved tryk på "Tilføj", tilføjes en række felter, og ved tryk på "Slet", slettes en række felter. For hvert vandværk som der er eksporteret vand fra, tilføjes en ny række. Klik på "OK" når indtastningen er færdig. De indtastede vandmængder i vinduet bliver opsummeret i feltet for Eksporteret fra andre værker. |
Udpumpet til forbrugere (beregnet) |
"Samlet oppumpet mængde" + "Import fra andre værker" ÷ "Filterskyl og eget forbrug" ÷ "Eksport til andre værker" |
Difference mellem udpumpning og fordeling |
Forskellen mellem "Udpumpet til forbrugere" og feltet "Total" i næste gruppevindue, i kubikmeter.
|
Difference i procent |
Forskellen mellem "Udpumpet til forbrugere" og feltet "Total" i næste gruppevindue, i procent.
|
Til sidst indtastes oplysninger i de felter, der er relevante for at beskrive anlæggets forsyningsfordeling på de forskellige områder. På de forsynede områder angives der samtidig hvor mange forsyningsenheder, der er leveret til. Nederst i gruppeboksen opsummeres alle de indtastede vandmængder i feltet Totalt.
En indtastet vandmængde medregnes først i total-mængden, når indtastningsfeltet forlades. Det vil sige, at feltet Total i denne gruppeboks, samt de to Difference-felter i forrige gruppeboks, først bliver opdateret og korrekte når markørens fokus er flyttet væk fra det sidste forsyningsfelt der er indtastet.
Nederst på siden findes et bemærkningsfelt hvor der er mulighed for at indtaste kommentarer til data for anlægget. Når alle indberetningsoplysninger er indtastet, sendes data til kommunen ved at klikke på knappen Indberet. Når oplysningerne indberettes med denne knap, fremkommer en meddelelse om hvorvidt indberetningen er gået godt eller ej, og hvilken emailadresse der er sendt en kvittering til.
For at logge ud bruges Logout-knappen oppe i øverste højre hjørne.
Kvittering for indberetning af vandmængder
Når der indberettes, sendes der en email med de indberettede oplysninger til den emailadresse som anmelderen har registrerer for sit login.
Frem til tidsfristens udløb er der mulighed for at gå ind og rette i de indberettede data. En rettelse afsluttes ved at klikke på "Indberet"-knappen igen.
Boringer - Indberetning af pejlinger
I denne del kan vandindvindere indberette lovpligtige pejlinger af boringer.
I den første boks vises en liste over boringer der er tilknyttet vandværket. Ved at klikke på én af boringerne vises en ny boks med de seneste pejlinger fra boringen.
Opret ny pejling - i version 2.8.0 og nyere versioner (GeoEnviron 10.2 og nyere)
Ved tryk på knappen Opret ny pejling fremkommer en ny boks.
Feltet Pejledato viser dagens dato, men en anden dato kan vælges ved at klikke i feltet.
Herefter udfyldes felterne Pejling og Referencepunkt samt de andre felter.
Hvis der findes tidligere pejlinger registreret for boringen, bliver referencepunkt og de andre felter udfyldt automatisk til det samme som seneste pejling. De kan selvfølgelig redigeres.
For nye pejlinger angives den målte vandstand i feltet Pejling. Vandstanden kan enten være målt i forhold til terrænoverfladen, et specielt pejlepunkt eller havniveau. Dette angives i referencepunkt.
For nye pejlinger der ønskes indberettet vælges referencepunkt:
- J-Kote (meter over havoverfladen) - havniveau har kote 0 meter
- J-Målepunkt (meter under pejlingsmålepunkt) - boringers målepunkter hentes fra Jupiter
- J-Terræn (meter under terrænoverfladen) - boringers terrænkote hentes fra Jupiter
Grundvandspejlskoten (GVS-kote) udregnes automatisk ud fra Pejling og Referencepunkt, når felterne er udfyldt.
Pejlingen gemmes ved at trykke på "Gem pejling".
Når pejlingen først er gemt, kan den ikke længere redigeres (men pejlingen kan stadig slettes i GeoEnviron og Jupiter).
Opret ny pejling - i version 2.7.0 og ældre versioner (GeoEnviron 10.1 og ældre)
Ved tryk på knappen Opret ny pejling fremkommer en ny boks. Feltet Pejledato viser dagens dato, men en anden dato kan vælges ved at klikke i feltet.
Herefter udfyldes felter Timer i ro og Pejling. Grundvandspejlskoten (GVS-kote) udregnes automatisk ud fra Målepunkt og Pejling når felterne er udfyld. Og pejlingen gemmes ved at trykke på "Gem pejling".
Hvis der findes tidligere pejlinger registreret for boringen, bliver de andre felter udfyldt automatisk til det samme som seneste pejling. De kan selvfølgelig redigeres.
Hvis der ikke er andre pejlinger registreret for boringsindtaget, skal man først vælge "Målepunktstype" og indtaste målepunktets relative placering eller kote i meter i feltet Målepunkt. Grundvandspejlskoten (GVS-kote) udregnes automatisk ud fra Målepunkt og Pejling når felterne er udfyldt. Og pejlingen gemmes ved at trykke på "Gem pejling".
Kommentarer
0 kommentarer
Artiklen er lukket for kommentarer.